Din årsplan för varroabehandling

För att hålla antalet kvalster i kupan nere på en nivå där bina håller sig friska, måste du göra flera behandlingar under året.

Du måste välja rätt tidpunkt och rätt behandlingsmetod för att få en bra effekt av din behandling.

Plan för behandling av varroa hos honungsbin.

Våren - myrsyra

Nu är vi på väg in i den period då varroan förökar sig enormt. Du vill gå in i den perioden med så få kvalster som möjligt. Bina har redan yngel, så myrsyra är den bästa behandlingsmetoden.

Välj en dag när det är varmare än 15 grader ute. Här kan du läsa om myrsyrabehandling.

Nu ser du också till att du har myrsyra och Apiguard som du kommer behöva i slutet av sommaren. Vänta inte – köp hem det nu.

Photo by Meg MacDonald on Unsplash

Sensommar - myrsyra och Apiguard

När draget tar slut, där jag bor ofta redan i slutet av juli, kan du ta av skattlådorna och skörda honungen. Nu är det extremt viktigt att få bort så många av kvalstren så fort som möjligt, så att samhället kan föda upp friska vinterbin. Eftersom samhället fortfarande har yngel, börjar du med en myrsyrabehandling.

Här kan du läsa hur det går till. Lägg varroagaller i kuporna och räkna nedfallet.

Ungefär en vecka senare, inleder du en behandling med Apiguard. Eftersom behandlingen varar i fyra veckor, skyddar du samhället mot de kvalster som bina kanske drar hem om de rövar andra samhällen i närheten.

Här kan du läsa om hur en Apiguard-behandling går till.

Nu har du gett bina bra förutsättningar att gå in i vintervilan friska och starka.

Nu tar du också och kollar att du har oxalsyra hemma till höstbehandlingen och att du har myrsyra så det räcker till våren. Har du inte det, så beställer du det nu direkt. Du kommer tacka dig själv i framtiden.

Material för varroabekämpning

Hösten - oxalsyra

Sent på hösten, gärna när temperaturen kryper ner mot nollan så att bina sitter stilla, gör du en oxalsyradroppning. Du kan döda så mycket som 80-95% av de återstående kvalstren med den här behandlingen.

Här kan du läsa hur det går till.

Photo by Erik Witsoe on Unsplash