Nu, mina damer och herrar, kommer den absolut viktigaste tiden på året. Det är nu du måste hjälpa dina bin genom att bekämpa varroan. Du måste få bort så många kvalster ur dina bisamhällen som det bara går.

Och jag vet vad du tänker:

  • Men jag är så trött efter honungsskörden och all slungning.
  • Bina är lite jobbiga. Dom rövar och sticks.
  • Det är för varmt.
  • Det är för regnigt.
  • Jag vill ha semester.
  • Vi ska åka bort.
  • Jag börjar ju jobba.
  • …och tusen andra ursäkter

Men det spelar ingen roll!

Du måste bekämpa varroakvalstren nu, så att dina bisamhällen kan gå in i hösten och vintern starka och friska. Det du sår nu, är det du skördar i vår, när du öppnar kupan första gången och möts av pigga friska bin istället för ett dött samhälle.

Skjut inte upp behandlingen, sätt igång direkt efter att du har slutskattat honungen. På de flesta håll är draget över för i år. För varje dag som går, ökar varroakvalstren i antal och bina smittas av sjukdomar. Jag har skrivit tidigare om hur kvalstren ökar i antal. Du kan läsa om det här

Om du undrar över hur du ska behandla, så kan du  hitta all information du behöver här på sidan. Jag rekommenderar Apiguard, som är lätt att använda och som har en bra effekt. Myrsyra är ett annat bra alternativ. Följ instruktionerna och var försiktig om du väljer myrsyra.

Lycka till.

Förbered för oxalsyrabehandling

När du ändå håller på, se till att förbereda för oxalsyrabehanding i november-december redan nu. Köp hem det du behöver och läs på hur det går det går till så att du är väl förberedd när det blir aktuellt.